fredag 18. februar 2011

Phnom Penh - prosjektbesøk og marked

Dette må bare oppleves....kan ikke beskrives med ord og bilder!
Mennesker, lukter, trafikken, "tuk-tukene", atmosfæren osv.
I går gikk turen fra Siem-Reap til hovedstaden Phnom Penh i en Camry med sjåfør - selvsagt. Det fins nemlig bare Camry av drosjer - nesten! På disse 30-40 milene fikk vi se mange landsbyer og jordbruksområder. Ca 80 % av Kambodsjianerne driver med jordbruk. Rismarkene var høstet for ens stund siden, og de må vente på regntiden for å så til neste avling. Traktorene har stort sett bare 2 hjul og alt er av gammel årgang. De ble satt mange tiår tilbake i tid etter Røde Khmers utryddelse fra 1975 - 1979. Et hardt prøvet folk som bygger landet sakte opp igjen.
---
Morsomt å se alle overlessede biler og mopeder med STOOORE hengere. Eller f.eks. en moped med fører med slaktede høner bindt rundt på alle kanter - sikkert minst hundre. Phnom Penh er en storby med et yrende liv på gater og torg. Alt går an å få kjøpt, ja absolutt alt! På det russiske markedet kunne man f.eks. kjøpe deler for å bygge en hel moped - det er Trygve helt sikker på. Marianne fikk kjøpt metervis med silkestoff, ellers bugnet det av "merke-klær", souvernirer, tre-og steinfigurer, klokker, solbriller og masse masse mer. Mat er et kapittel for seg. Det stekes og kokes og selges noe overalt - ikke alt er like fristende, som hele høner, griser, fisk i 30 graders varme og fluer surrende rundt.

Forøvrig startet dagen veldig tidlig. Vi møtte kl. 07.00 på Misjonsalliansens kontor for å være med utsendingene Bente og Knut Foseide ut i provinsen på prosjektbesøk. Etter et par timers kjøring var vi virkelig på landsbygda. Arbeidet dems foregår i landsbyer: fiskedammer, opplæring i jordbearbeiding, sparegrupper, brønner for renere vann og barnehager for å nevne noe. For oss var dette veldig interessant, og i tillegg var det tilfeldigvis åpning av en ny barnehage denne dagen. Vi fikk også en veldig nærhet til landsbyboerne som visste vi kom en tur. Her var det mye blide mennesker å se, og selv om det virket ganske øde dukket de fram fra alle kanter.

Godt å dale ned på et hotel etter dagens opplevelser, ikke minst å få en dusj etter nok en varm dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar